Een grootschalige fraudezaak rond de identificatie-app Itsme heeft minstens 300 Belgen getroffen. Elf verdachten zouden samen 1,2 miljoen euro hebben buitgemaakt door slachtoffers telefonisch te misleiden.
Hoe werkte de fraude?
De oplichters deden zich voor als medewerkers van de fraudedienst van Itsme en beweerden dat er een verdachte login was gedetecteerd op de Itsme-app van het slachtoffer. Ze vroegen hen om een actie te verifiëren in de app, zogenaamd om het probleem op te lossen. In werkelijkheid bevestigde het slachtoffer een online kredietaanvraag op eigen naam, vaak tussen 2.500 en 5.000 euro. Dit geld werd gebruikt om smartphones te kopen, die vervolgens werden doorverkocht. Sommige slachtoffers werden dubbel getroffen: hun identiteit werd ook misbruikt om telecomabonnementen af te sluiten.
Politieonderzoek en arrestaties
Het onderzoek begon in oktober 2024, nadat een bank zich burgerlijke partij had gesteld. Eind april voerde de Brusselse politie negen huiszoekingen uit, voornamelijk in Elsene en Oudergem. Daarbij werden zeven verdachten opgepakt, terwijl vier anderen nog voortvluchtig zijn. Tijdens de huiszoekingen werd ook een kilogram marihuana in beslag genomen.
Waarschuwing en preventie
Itsme benadrukt dat gebruikers nooit zomaar een actie mogen bevestigen die ze niet zelf hebben geïnitieerd. De app toont altijd een controlescherm met de belangrijkste informatie voordat een actie wordt voltooid. Daarnaast zal Itsme nooit via telefoon, sms of e-mail vragen om een actie te bevestigen. Verdachte communicatie kan gemeld worden via verdacht@safeonweb.be, het meldpunt van het Centrum voor Cybersecurity België.
Deze zaak toont aan hoe geraffineerd cybercriminelen te werk gaan en hoe belangrijk het is om alert te blijven bij digitale identificatieprocessen. Heb je zelf ooit verdachte oproepen ontvangen?
Het volledige artikel kan u hier lezen.
| samenvatting - Copilot 2025 |